Safety

We vinden het belangrijk om je informatie aan te bieden over veiligheid: wat we kunnen doen om problemen te voorkomen en hoe we met problemen om kunnen gaan als ze zich toch voordoen. We hebben deze pagina verdeeld in twee brede categorieën: sociale veiligheid en fysieke veiligheid.

 


Sociale Veiligheid

Ibex is een vereniging met veel diversiteit. Leden met verschillende (culturele) achtergronden, nationaliteiten en leeftijden komen samen tijdens activiteiten. Iedereen moet zich thuis en comfortabel kunnen voelen bij activiteiten van Ibex. Om het belang hiervan te benadrukken, leggen we hier uit welke regels Ibex handhaaft om een sociaal veilige sportomgeving te waarborgen. Omdat Ibex is aangesloten bij de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV), zijn veel van de regels en gedragscodes overgenomen van de NKBV. Een uitgebreidere beschrijving van deze regels is te vinden op: Spelregels voor een veilige sportomgeving | NKBV. Een uitgebreidere omschrijving van het NKBV beleid voor een veilige sportomgeving is te vinden op: Veilige Sportomgeving | NKBV. Het bestuur kan besluiten om leden te royeren wanneer zij zich niet houden aan de regels die hier worden genoemd (op basis van artikel 8 van de Ibex statuten).


Gedragscode

Om activiteiten van Ibex leuk en (sociaal) veilig te houden, is er een gedragscode opgesteld door de NKBV. Deze code is verdeeld in 3 categorieën: (i) algemene regels, die gelden tijdens alle Ibex activiteiten, (ii) aanvullende regels voor binnen klimmen en (iii) aanvullende regels voor buiten klimmen. Een uitgebreidere bescrijving van deze regels is te vinden op: Spelregels voor een veilige sportomgeving | NKBV.

(i)    Algemene regels

  • Toon respect;
  • Houd je aan regels en afspraken;
  • Raak anderen niet zonder toestemming aan;
  • Wees eerlijk en sportief;
  • Respecteer je omgeving.

(ii)   Aanvullende regels voor binnen klimmen

  • Heb oog voor je omgeving en mogelijk onveilige situaties;
  • Wacht op je beurt;
  • Ga spaarzaam om met magnesium;
  • Klim met schone schoenen.

(iii)  Aanvullende regels voor buiten klimmen

  • De eerder genoemde regels voor het binnen klimmen gelden over het algemeen ook voor buiten klimmen;
  • Informeer naar de instructies van het klimgebied;
  • Houd routes vrij als je er niet klimt;
  • Respect je omgeving door een goede gast in de rots te zijn (veroorzaak geen overlast).
  • Gedragsregels voor buitenklimmers | NKBV

Hulp en Steun

Discriminatie, pesten, seksuele en andere intimidatie, bedreigingen, stalken en roddelen, zowel online als offline, hoe subtiel ook, zijn vormen van onacceptabel gedrag en kunnen een grote impact hebben op je gevoel van veiligheid en geluk. Als je ongewenst of onacceptabel gedrag ervaart of heeft ervaren, of als iemand die je kent ongewenst of onacceptabel gedrag ervaart of heeft ervaren, dan kun je een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) benaderen. Ibex, Thymos, de Bongerd en de NKBV hebben VCP's beschikbaar. Als je (ook) met een professional wil praten, kun je ook contact opnemen met een Vertrouwenspersoon (VP). WUR heeft Vertrouwenspersonen beschikbaar.

Vertrouwenscontactpersonen

De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is er om naar je te luisteren als je je verhaal in vertrouwen wil vertellen. De VCP kan je helpen met het maken van een plan dat het beste bij jou en je situatie past. Jij hebt de leiding in het gesprek: de VCP is er voor jou en zal nooit actie ondernemen waar jij niet van afweet. Er zijn meerdere VCPs die je kunt benaderen.

Ibex VCPs: Ibex heeft twee VCPs: Janne en Marnix. Je kunt ze bereiken via ccp.janne@wsacibex.nl or ccp.marnix@wsacibex.nl. Ze zijn ook leden van Ibex, dus je kunt ze ook aanspreken tijdens een activiteit.

VCP Janne.jpeg
Janne
VCP Marnix.jpg
Marnix

Thymos VCPs: De VCPs van Thymos zijn lid van het Thymos-bestuur. Je kunt ze bereiken via vcp.thymos@wur.nl. Je kunt ook langskomen op het Thymos-kantoor in de Bongerd (voorbij de toiletten, bij de ingang van de meeting room naar rechts). Meer (actuele) informatie over de VCPs van Thymos kun je vinden op: Ontmoet onze Vertrouwens Contact Personen | Thymos.

Bongerd VCPs: Sportcentrum de Bongerd heeft meerdere VCP's. Meer informatie over de VCPs van de Bongerd kun je vinden op: Omgangsvormen binnen Sports Centre de Bongerd | SCB.

NKBV VCPs: De NKBV heeft twee VCPs: Tim van der Linden en Regien Winnubst. Je kunt ze bereiken via: vcp@nkbv.nl. Je kunt ervoor kiezen om met de VCP van de NKBV in gesprek te gaan als het gaat om intimidatie door personen binnen Ibex of de NKBV, zoals een instructeur of berggids, maar ook andere gevallen van (seksuele) intimidatie of ongewenst gedrag kunnen hier besproken worden.

Vertrouwenspersonen

Wageningen University & Research heeft vertrouwenspersonen beschikbaar. Dit zijn professionals, in tegenstelling tot de VCPs, die meestal getrainde vrijwilligers zijn. Je kunt de Vertrouwenspersonen bereiken op: vpstudent@wur.nl. Meer informatie over Vertrouwenspersonen van WUR kun je vinden op: Vertrouwenspersonen voor Studenten | WUR.

Meer hulp voor leden

Wageningen University and Research (WUR) heeft een protocol voor sociale veiligheid. Via dit protocol kun je professionals benaderen om de hulp te krijgen die je nodig hebt of om officieel melding te doen van grensoverschrijdend of ongewenst geddrag of seksuele intimidatie. Meer informatie over het WUR protocol voor sociale veiligheid kun je vinden op: Sociale Veiligheid | WUR.

Social Safety Students WUR.jpg (937 KB)


Seksuele Intimidatie

Ibex is aangesloten bij de NKBV. Hierdoor zijn we gebonden aan de regels voor seksuele intimidatie in het Reglement Seksuele Intimidatie, opgesteld door het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

Deze regels beschrijven wat valt onder seksuele intimidatie en wanneer iemand zich (binnen de context van de vereniging) schuldig maakt aan seksuele intimidatie. Dit reglement is ruimer opgesteld dan het Nederlands Wetboek van Strafrecht. Daardoor kunnen ook lichtere incidenten voor sportrechtspraak onder seksuele intimidatie vallen en dus strafbaar zijn.

Seksuele intimidatie is elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast (Reglement Seksuele Intimidatie, artikel 5 lid 1). 


Melding en Meldplicht

Omdat Ibex is aangesloten bij de NKBV, hebben Ibex-leden volgens het Reglement Seksuele Intimidatie een meldplicht als het gaat om (seksueel) ongewenst en/of onacceptabel gedrag. Alle leden die een vermoeden hebben dat er binnen de vereniging seksuele intimidatie plaatsvindt, zijn verplicht dit aan het bestuur te melden, mits de situatie dit toelaat. Instructeurs en begeleiders van activiteiten zijn altijd verplicht een dergelijk vermoeden te melden aan het bestuur. Het bestuur is verplicht dit vermoeden te melden bij het Instituut Sportrechtspraak. Dit kan gedaan worden in overleg met de NKBV.

Deze meldplicht geldt niet voor vertrouwenscontactpersonen (VCP's) of voor het slachtoffer van seksuele intimidatie. Vertrouwenscontactpersonen kunnen een slachtoffer echter wel helpen bij het melden van ongewenst en/of onacceptabel gedrag.

Het is ook mogelijk seksuele intimidatie anoniem te melden bij het Instituut Sportrechtspraak. Het is ook mogelijk om enige vorm van ongewenst en/of onacceptabel gedrag te melden bij het Centrum Veilige Sport Nederland.


Machtsposities

Seksuele Intimidatie

Gedragsregels voor instructeurs, begeleiders en bestuursleden zijn anders dan voor andere leden, aangezien hier sprake is van een machtspositie. Zo zijn begeleiders bijvoorbeeld ook in verplicht om seksuele intimidatie waar zij getuige van zijn onmiddellijk te (laten) stoppen en het slachtoffer hulp aan te bieden. Deze regels staan ook beschreven in het Reglement Seksuele Intimidatie.

Aanstelling van Vrijwilligers

De NKBV heeft ook een richtlijn voor het aanstellen van vrijwilligers (Aanstelling van vrijwilligers 2017 | NKBV). Ibex hanteert deze richtlijn voor het aanstellen van instructeurs.

Verklaring Omtrent Gedrag

Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring uitgegeven door het Nederlandse Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het toont aan of iemand strafbare feiten heeft gepleegd met betrekking tot een specifieke categorie (bijvoorbeeld ontucht). Ibex wil het mogelijk maken voor instructeurs om een gratis VOG aan te vragen. Wanneer dit mogelijk is, zal het ook verplicht worden voor instructeurs om een VOG te hebben om in deze functies actief te zijn binnen Ibex.


Fysieke Veiligheid

Ibex is een klim- en bersportvereniging in hart en nieren. Omdat klimmen en alpineren zeker niet risicovrij zijn, vinden we het belangrijk om je te informeren over die risico's. Het doel is niet om je af te schrikken, maar om je te vertellen wat te doen om die risico's te minimaliseren en hoe je moet handelen als een ongeluk wel gebeurt. De juiste preventieve maatregelen een een snelle en correcte reactie zijn essentieel om iedereen veilig te houden bij het klimmen en openheid over fouten en ongelukken kan de klimgemeenschap helpen onze veiligheidsmaatregelen nog verder te verbeteren.


Blessures Voorkomen

(no content available yet)


Ongevallen Voorkomen

Veiligheid is heel belangrijk in de klimhal en op de rotsen. Daarom biedt Ibex verschillende klim- en zekercursussen om te garanderen dat leden zichzelf en elkaar veilig kunnen houden. Om aan bepaalde activiteiten mee te doen of bepaalde klimmaterialen van Ibex te lenen, moet je de juiste cursus met succes afgerond hebben, of begeleid worden door een gelicenseerd instructeur. Meer informatie over onze cursussen kun je vinden op: Courses | Ibex.

Voor bepaalde activiteiten, zoals klimcursussen en -weekenden, moet je ook een disclaimer lezen en ondertekenen om te laten zien dat je begrijpt wat er van je verwacht wordt.


Verzekerd Klimmen

Zorg altijd dat je goed verzekerd bent voor je op reis gaat. Veel reisverzekeringen dekken klimmen en alpinisme niet omdat het extreme sporten zijn. Wij raden de NKBV reisverzekering aan, maar internationals hebben mogelijk al een buitenlandse verzekering die extreme bergsporten dekt. Voor de introductie-weekenden regelen wij de verzekering voor nieuwe leden, maar daarna ben je verplicht zelf verzekerd te zijn als je op een Ibex klimweekend meegaat.

Naast een reisverzekering raden we je ook aan om een wettelijke aansprakelijkheids-verzekering af te sluiten zodat eventuele schade die je bij anderen veroorzaakt, vergoed kan worden.


Noodprocedures

Als een ongeluk of (ander) noodgeval zich toch voordoet, is het belangrijk te weten hoe je daarop moet reageren. Aarzel niet om 112 te bellen als het incident ernstig is (of het nummer van de locale hulpdiensten als je in het buitenland bent).

  • Als het ongeluk of noodgeval zich voordoet op het terrein van SportCentrum de Bongerd, alarmeer altijd de balie (telefoonnummer 0317-483877 of 06-30393579) en aarzel niet om 112 te bellen voor ernstige situaties! De rest wordt uitgelegd in het Veiligheids-Protocol SCB.
  • Als het ongeluk of noodgeval zich voordoet op een klimreis georganiseerd door Ibex, meld dit aan de instructeur(s) en volg eventuele instructies op.
  • Als een ernstig ongeluk of noodgeval zich voordoet in een andere situatie, bel dan 112 (of het nummer van de locale hulpdiensten als je in het buitenland bent) en bespreek je situatie met de meldkamercentralist.

Ongevallen Melden

Na elk ongeluk of bijna-ongeluk is het belangrijk om te melden wat er is gebeurd op: www.klimongevallen.nl. Deze website is bedoeld om anoniem ongelukken en bijna-ongelukken te melden. Deze informatie wordt verzameld om meer te weten te komen over wat voor ongelukken er gebeuren en hoe de veiligheid van klimmen verbeterd kan worden. Meld alsjeblieft ook bijna-ongelukken en kleine ongelukken, aangezien ze allemaal bijdragen aan de toenemende kennis over veiligheid in de klimwereld. Internationals kunnen iemand van het bestuur om hulp vragen bij het melden.

Het is ook belangrijk om het bestuur van WSAC Ibex in te lichten op wsacibex@gmail.com. Tijdens de zomervakantie kun je het bestuur ook per e-mail inlichten over kleine ongelukken of bijna-ongelukken. Voor ernstige gevallen (fataal of potentieel levens-bedreigend) kun je het bestuur bereiken op de noodtelefoon (zie hieronder) op elk moment tijdens de zomervakantie. In alle andere gevallen moet je nog steeds bij de bestuursmail (wsacibex@gmail.com) zijn om het bestuur te bereiken.

Helaas kan een ongeluk veel media-aandacht trekken. Bij ernstige situaties zullen wij ondersteund worden door professionals van de NSAC en NKBV bij het omgaan met de situatie. Praat alsjeblieft niet zelf met media, maar stuur ze door naar de woordvoerder van de NKBV, aangezien het belangrijk is om een centraal informatiepunt te hebben en respectvol te blijven naar familieleden en mogelijk betrokken vrienden. 

Noodtelefoon

(tijdens de zomervakantie)

In de zomervakantie zullen veel van jullie hopelijk veel van de bergen genieten! Zoals we allemaal weten, zijn klimmen en alpineren nog steeds sporten met risico's. Omdat het bestuur vaak per e-mail minder bereikbaar is in de zomerperiode, maar het risico op ongelukken juist hoger is, wordt de noodtelefoon gebruikt als centraal communicatiepunt, indien nodig (alleen voor echte noodgevallen!) We zullen onze leden voor de zomervakantie via onze gebruikelijke communicatie inlichten over het nummer en de exacte periode waarin de telefoon aan staat, maar we leggen de regels hier ook alvast uit.

In geval van een ongeluk: 

  1. Zorg eerst dat iedereen in veiligheid gebracht is en bel 112 (of het lokale noodnummer) als dat nodig is.
  2. Om het bestuur achteraf in te lichten, zal het bestuur gedurende de zomervakantie te allen tijde bereikbaar zijn op de noodtelefoon. Sla dit nummer alsjeblieft op in je telefoon voor je op reis gaat (het wordt naar alle leden gestuurd per e-mail). Dit nummer dient alleen te worden gebruikt om het bestuur te informeren in ernstige gevallen. Het is niet het telefoonnummer van de hulpdiensten en voor alle andere zaken die het bestuur aangaan, moet je nog steeds bij de bestuursmail (wsacibex@gmail.com) zijn.
  3. Helaas kan een ongeluk veel media-aandacht trekken. Bij ernstige situaties zullen wij ondersteund worden door professionals van de NSAC en NKBV bij het omgaan met de situatie. Praat alsjeblieft niet zelf met media, maar stuur ze door naar de woordvoerder van de NKBV, aangezien het belangrijk is om een centraal informatiepunt te hebben en respectvol te blijven naar familieleden en mogelijk betrokken vrienden.

We hopen echt dat we de bovenstaande procedure niet nodig hebben. Stay safe en geniet van je zomervakantie!

 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy notice.